Nemzetközi vasúti áruszállítás (hajózással kombinálva)- Kiválthatja a kamionokat, teherautókat?

vasúti áruszállítás Strapa-pack

A gyorsaság, a kötetlen pálya és a háztól-házig szállítás lehetősége miatt eddig sokan választották a népszerű közúti fuvarozást, hogy eljuttassák áruikat külföldre. Most azonban új kihívásokkal kell szembenéznünk: egekben az üzemanyagárak, az AdBlue hiánycikké vált, ráadásul nagyon nehéz sofőrt találni. Vajon a vasúti áruszállítás kiválthatja a kamionokat, teherautókat?

A közúti áruszállítás aktuális problémáiról bővebben

Az elmúlt hetekben szinte teljes mértékben ellehetetlenült a közúti áruszállítás – és később valószínűleg még ennél is rosszabb lesz a helyzet.

Egekben az üzemanyagárak

Az 500 Ft és afeletti, elképesztően magas benzinár oka elsősorban a pandémia utáni keresletnövekedésben, a forint drasztikus gyengülésében, illetve az energiaárak globális emelkedésében keresendő. Utóbbi azzal magyarázható, hogy rengeteg energiára van szükség a benzin finomításához. A kormány ugyan november 15-től megálljt parancsolt az emelkedésnek, de a 480 Ft-os rögzített maximum ár egyelőre csak a következő 3 hónapra vonatkozik, meghatározott típusokra (95-ös benzin és gázolaj).

FRISS INFORMÁCIÓK2022. július 30-án lépett életbe az a korlátozás, mely szerint már csak a magántulajdonban lévő járművek tankolhatnak kedvezményes hatósági áron. Ez azt jelenti, hogy a fuvarozóknak literenként 700 Ft körüli benzinárral kell számolniuk.

Szinte teljesen kifogytunk az AdBlue adalékanyagból

Az AdBlue az újabb típusú, SCR rendszerrel ellátott diesel autók, kamionok fontos adalékanyaga. Nélküle ugyanis lehetetlen teljesíteni az előírt alacsony károsanyag-kibocsátás szintet. Ha pedig üres a tartály, az elektronika egy idő után letilt, a jármű egyszerűen nem indul el. Az európai energiaválság, avagy a földgáz világpiaci árának 70%-os emelkedése miatt a gyártók „takarék üzemmódra” kapcsoltak, így az AdBlue hiánycikké vált. Ez leginkább a (külföldi) árufuvarozásban jelent problémát, ahol az adalékanyag gyakori töltésére van szükség.

FRISS INFORMÁCIÓK – ugyan a helyzet egy időre megoldódni látszott, 2022 őszén várhatóan újra felütheti a fejét az AdBlue-hiány. Ennek elsődleges oka, hogy a magas földgázárak miatt a szlovákiai Duslo Sala vegyipari cég átmeneti leállást tervez a gyártásban, ami az egész régió ellátását veszélyeztetné.

Egyre több sofőr hiányzik

A magas bérezés ellenére a mostani fiatalok körében a „kamionozás” egyáltalán nem vonzó hivatás. Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője a Portfolionak adott interjújában elmondta: jelenleg körülbelül 130 ezer sofőr dolgozik Magyarországon, akik zömében a 40-es 50-es korosztályt képviselik. Ők már korán nyugdíjba vonulnak, az utánpótlás viszont nem érkezik meg. Ráadásul rengetegen távoznak külföldre, sokan közülük a súlyos sofőrhiánnyal küzdő Nagy-Britanniába, ahol extrém magas bérekre számíthatnak.

A nemzetközi fuvarozás jövője: a vasúti áruszállítás

A vasúti árufuvarozás kiemelt előnye a közúti szállítással szemben, hogy a kocsik nagyobb mennyiséget tudnak eljuttatni nagyobb távolságokra. A vasúti közlekedés gyors és megbízható, az időjárási viszonyok és a forgalmi dugók a legkevésbé befolyásolják. A vonatok lényegesen kevesebb üzemanyagot égetnek el tonnamérföldenként, mint a teherautók – ezáltal gazdaságosabb és egyben környezetkímélőbb alternatívát kínálnak. Nincs szükség adalékanyagra, vagy saját sofőrre, aki az árukat A-ból B pontba eljuttatná.

Nemzetközi vasúti áruszállítás hajózással kombinálva

Nem véletlen, hogy a multimodális szállításra való áttérés dinamikusan növekvő tendencia világszerte – ennek elsődleges oka az, hogy többletkezelés nélkül egyesíthetők a különböző szállítási módok előnyei. A vasúti-folyami (rövid távú tengeri) fuvarozás kombinálása a jelenleg ismert legolcsóbb nemzetközi áruszállítási módszer. A konténerek zökkenőmentesen áthelyezhetők a kompra, nincs szükség többszöri be- és kirakodásra.

Nehezen birkózik meg az árufuvarozás új kihívásaival? Ha van rá módja, váltsa ki a drága és körülményes közúti áruszállítást! Gondolja újra logisztikai folyamatait, éjen a vasúti- és multimodális szállítási megoldások adta nagyszerű lehetőségekkel.

>> Valami még hiányzik? Teljes körű csomagolási szolgáltatások a Strapa-Packnál <<

Vegyük fel a kapcsolatot!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »