A tengeri csomagolás jelentősége – Milyen kockázati tényezőkkel kell számolnia?

tengeri csomagolás

Az extrém magas páratartalom veszélyeiről már korábban több alkalommal is szót ejtettünk. Azonban nem csak ezzel az egyetlen kockázati tényezővel kell számolnia, ha a kedvező díjazású tengeri fuvarozás mellett dönt. Valószínűleg a legutolsó dolog, amire vágyik, az az, hogy a nem megfelelő csomagolás miatt még kártérítési igényt se tudjon benyújtani. A tengeri csomagolás alapkövetelménye, hogy a külső mechanikai behatásokkal szemben is védelmet szavatoljon.

Milyen esetekben válassza a népszerű tengeri szállítást?

Az ideális szállítási mód megválasztásánál leginkább az időtényező és a költségkeret számít. Ha a gyorsaság kevésbé releváns, a tengeri szállítás jó ötletnek bizonyulhat, hiszen (alapvetően) költséghatékony fuvarozási formáról beszélünk. A konténerekben bármilyen típusú áru elhelyezhető. Nagyobb mennyiségű/nehezebb szállítmányok esetén (például munkagépek, személygépkocsik) ez a leglogikusabb döntés. A gazdaságosságot és a fenntarthatóságot vizsgálva a tengeri fuvarozás messze felülmúlja a többi szállítási módot… De csakis akkor, ha nagy mennyiségeket szeretne A-ból B pontba eljuttatni, illetve, ha a célország messze van.

A tengeri fuvarozás kockázati tényezői

Az áru mozgatása, elmozdulása

Egyrészt számolnia kell azzal, hogy a hajó menet közben zötykölődik, hánykolódik, különösen akkor, ha az időjárási feltételek egyébként sem túl kedvezőek. Tengeri fuvarozás során több alkalommal is szükség lehet az áruk átrakodására. A targoncákkal, portáldarukkal történő emeléskor és mozgatáskor erőteljes mechanikai behatásoknak van kitéve a konténer tartalma. A tengeri csomagolás megtervezésénél előrelátónak kell lennünk! Ha túl sok a szabad hely, vagy a rakománysúly egyenetlenül oszlik el a konténerben, annak beláthatatlan következményei lehetnek!

Hosszú tranzitidő, kiszámíthatatlanság

A tengeri szállítás jóval lassabb, mint más fuvarozási módok. Hosszú hetekbe telhet, mire az áru eléri a célállomást. A szállítmány nyomon követése nehézkes, főleg akkor, ha az útvonalakon és menetrendeken változtatni kell. „Jobb későn, mint soha!” – ez a mondás a logisztikában sajnos semmilyen körülmények között nem állja meg a helyét. Ha egy nagyobb vihar vagy a kikötők zsúfoltsága miatt a hajó késik, az többletköltségeket eredményezhet (például a meghosszabbodott raktározási időből kifolyólag).

Mivel a szállítás megkezdésétől a végső kézbesítésig sok idő telik el, a megfelelő csomagolás jelentősége még inkább felértékelődik.

Biztonságos és ellenálló tengeri csomagolás – 5 egyszerű tipp

#1 Gyűjtőkonténeres megoldásnál nem tudhatja, hogy milyen rakománnyal osztja majd meg a rendelkezésre álló helyet. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni arra, hogy hibátlan állapotú, erős (5 vagy 7 rétegű) kartondobozokat használjon.

#2 FCL szállításkor a súlyt egyenletesen kell elosztani a padlófelületen. Ügyeljen arra, hogy a konténer teljes alapterületét lefedje.

#3 A helyes csomagolás és címkézés felhívja az árukezelő személyzet figyelmét a rakományt érintő korlátozásokra (például tilos a rakásolás).

#4 A csomagolásnak és a térkitöltő, párnázó anyagoknak nedvességállónak kell lenniük.

#5 A szállítmány stabil megtámasztásához remek megoldás a felfújható párnazsák (dunnage bag), ami felszámolja az üres tereket.

Szeretne többet megtudni a biztonságos tengeri csomagolásról?

Masszív kartondobozokat, minőségi térkitöltő anyagokat vásárolna?

Segítségre van szüksége rakománya konténerben való rögzítéséhez?

Keressen minket elérhetőségeink egyikén!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »