Hogyan válassza ki a védőcsomagolást? 4 egyszerű tipp a legjobb döntéshez

strapa-pack védőcsomagolás

A piacok globalizációja és az online kereskedelem növekedése miatt egyre messzebbre szállítunk árut, így a védőcsomagolás szerepe felértékelődött napjainkban.

Ezek a csomagolási megoldások segítenek megőrizni a szállított termék épségét a teljes értékesítési folyamat alatt. Az áruvédelem kérdése mellett ma már olyan szempontok is fontos szerephez jutnak, mint a költséghatékonyság és a fenntartható fejlődés támogatása.

Jó hír, hogy ha ismeri lehetőségeit, komoly lépéselőnyre tehet szert versenytársaival szemben! 

A következőkben bemutatjuk, hogy melyek a legnépszerűbb megoldások, illetve, adunk néhány egyszerű tippet a legjobb védőcsomagolás kiválasztásához.

> Ez is hasznos lehet: Top 5 csomagolási hiba, melyeket jobb, ha elkerül! <<

A csomagolás jelentősége a logisztikában

Az áru sérülése szinte mindig negatív benyomást kelt a vásárlókban, kereskedelmi partnerekben. A megfelelő (szállítói) csomagolás  biztosítja, hogy terméke tökéletes állapotban, minőségromlás és értékcsökkenés nélkül érkezzen meg a címzetthez.

Összefoglalva: a csomagolás optimalizálása kiemelkedő szerepet játszik az ellátási lánc hatékonyságának növelésében, a költségek szabályozásában, továbbá a cég megítélésében.

A védőcsomagolások fajtái

Térkitöltő polisztirol hab

A térkitöltő polisztirol hab funkciója a rázkódásoktól és ütődésektől való védelem. Ez a szuper praktikus párnázó töltőanyag megakadályozza, hogy az áru elmozduljon a csomagoláson belül, például a kartondobozban.

Különböző típusai léteznek:

  • A habszivacs/polisztirol golyók vagy gyöngyök szabálytalan alakú termékek szállításakor tesznek igazán jó szolgálatot, és bármilyen alakú csomagoló dobozhoz tökéletesek.
  • Egy másik remek alternatíva a habpanelek használata, melyek a szállítmány dobozát kisebb részekre, rekeszekre osztják. Ez lehetővé teszi két különböző termék szállítását ugyanazon csomagoláson belül, biztosítva a megfelelő elosztást.

Fóliák

A buborékfólia is kiváló védőcsomagolás, mely tasak vagy tekercs formájában egyaránt elérhető a csomagolástechnikai cégek kínálatában.

Rendkívül sokoldalú anyag, viszont alkalmazása némileg háttérbe szorult az elmúlt időkben a környezetbarát csomagolással kapcsolatos, megnövekedett igények miatt.

A tengeri szállítás során a társított-, VCI- és intercept fóliák a rozsda valamint a korrózió ellen nyújtanak nagyszerű védelmet.

Papírcsomagolás

Újrafelhasznált/újrafelhasználható, ezért abszolút fenntartható opciónak tekinthető. Ezek a legtöbb esetben nem önzáró csomagolások, így ragasztószalagra is szükség van. A papírcsomagolás szinte valamennyi terméktípus szállításához alkalmas.

Tippek a célnak megfelelő védőcsomagoláshoz

Ahogy látja, szerencsére van miből válogatni! Annak eldöntéséhez, hogy melyik lesz terméke számára a legideálisabb, a következő szempontokat érdemes mérlegelnie.

  1. Vegye figyelembe a szállítandó termék jellegét

Kerámia, élelmiszeripari termékek, textíliák és érzékeny gépek – néhány példa, melyeknél kifejezetten fontos, hogy a védőcsomagolás extra biztonságos legyen.

Mindig az áruk egyedi jellemzőihez igazodva válassza ki a kifogástalan csomagolást! Ez segít elkerülni az olyan helyzeteket, mint a túlcsomagolás vagy az alulcsomagolás (vigyázzon, mindkettő felesleges költségeket eredményezhet).

  1. Fontolja meg az útvonalat

A különböző lehetséges külső behatások, rázkódás vagy leesés kockázata mellett minden szállítási módszer esetében (közúti, légi, tengeri stb.) fennállnak specifikus környezeti veszélyek, amiket a védőcsomagolásnak ki kell bírnia.

Annak érdekében, hogy pontosan tudja, milyen kockázatoknak lesz terméke kitéve a kiválasztott útvonalon, olyan „intelligens” eszközöket is bevethet, mint például a rázkódás adatgyűjtő. Miután telepíti a szállítójárműre, az rögzíti egy adott út jellemzőit, és azokat a tényezőket is, melyek veszélyeztetik a csomagot (vibráció, rázkódás, gyorsulások).

  1. Fontos, hogy megfeleljen a biztonsági szabványoknak

A védőcsomagoláshoz több vizsgálati protokoll és nemzetközi szabvány is kapcsolódik, azért, hogy az biztosan a célnak megfelelő legyen. Mindenképpen tanácsos megismernie az adott árucsoportok szállítását szabályozó rendeleteket, valamint alkalmazni a protokollokat.

  1. Tesztelje a kialakítást, és ellenőrizze annak teljesítményét

A védelem, a fenntarthatóság és a gazdaságosság közötti egyensúly megteremtéséhez optimalizálásra van szükség!

Mindig tesztelje a védőcsomagolás azon képességét, hogy tudja-e garantálni a szállított termék biztonságát.

Lehet, hogy érdemes újraterveznie csomagolását?

Lépjen kapcsolatba velünk, hogy megtudja, hogyan segíthetünk Önnek!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »