Iránymutatások a rakomány rögzítéséhez szállítás közben

strapa-pack rakomány rögzítés

A globalizáció és az online kereskedelem térhódítása számtalan nagyszerű lehetőséget adott a vállalatok kezébe. Ugyanakkor rengeteg kihívással is szembe kell nézniük, hiszen a termékeket a világ legkülönbözőbb pontjaira kell biztonságosan elszállítaniuk.

A rakományrögzítés jelentőségét nem szabad alábecsülni!

Ez az extra fontos lépés kettős célt szolgál: egyrészt elkerülhetővé válnak a balesetek, továbbá az is lényeges, hogy az áruk így hibátlan állapotukban érkezhetnek meg a végfelhasználókhoz. Úgy, ahogy az „a nagykönyvben meg van írva”.

Nulladik lépésként a konténer berakodásának ellenőrzéséről is gondoskodnia kell!

A rakomány helyes rögzítését befolyásoló tényezők

A közúti szállításban a rakományok rögzítésével kapcsolatos bevált gyakorlatokra vonatkozó európai iránymutatást böngészve számos olyan tényezőről olvashat, melyek az értékesítési ciklus során hatással lehetnek a rakomány biztonságára:

  • A jármű: meg kell bizonyosodni róla, hogy a jármű valóban alkalmas-e a rakomány szállítására, és, amennyiben szükséges, gondoskodni kell a rakomány rögzítéséhez nélkülözhetetlen egyéb kiegészítőkről (például oldalsó/első/hátsó ajtók, rögzítő lécek, rakoncák vagy a járműben lévő lekötési pontok).
  • Csomagolás: tökéletes csomagolás nélkül nem létezik biztonságos szállítás! A megfelelő rakományrögzítés biztosítása érdekében meg kell határozni a legjobb harmadlagos csomagolási módszert, amely állhat raklapokból, a rakomány rétegei közé helyezett elemekből, élvédőkből, hevederes kötözőelemekből, zsugorfóliából vagy dobozokból. Nagyon fontos még a szimulációs tesztek elvégzése, amelyek igazolják a csomagolás ellenállását a szállítás kockázataival
  • Rögzítőelemek, avagy:

– kötözőelemek, rögzítőláncok,

– acélsodrony kötelek,

– támasztórudak vagy párnázó anyagok,

– a rakomány és a rakfelület közötti súrlódás növelésére szolgáló módszerek (például borítások, alátétek vagy csúszásgátló lapok).

A kifogástalan rakományrögzítés érdekében javasolt megvizsgálni, hogy a fenti megoldások közül melyek a legideálisabbak a szállítani kívánt áru típusához, a szállítóeszközhöz és az útvonalhoz.

  • Rögzítési módok: egy elszabadult szállítmány bizony rengeteg kárt okozhat! A különféle rögzítőeszközök (megfogószerkezetes rögzítés, torlaszolás, közvetlen kikötözés vagy leszorításos kötözés) arra szolgálnak, hogy a rakomány ne mozduljon el szállítás közben.

Rakományrögzítés: miért van rá olyan nagy szükség?

Szállítási költséghatékonyság

A Packworld által közzétett információk szerint a sérült termék cseréjének költsége az értékesítési ciklus alatt akár a szállítási költség 17-szerese is lehet. A megfelelő rakományrögzítési technika révén kevesebb, sérült áruból keletkező hulladékkal kell számolni, valamint a márka jó híre is erősödhet, ha a terméket a végfelhasználó kifogástalan állapotban kapja meg (ez pedig akár több visszatérő megrendelőt eredményezhet).

Balesetek elkerülése

Megrongálódott áruk és személyi sérülések… Ez senkinek sem hiányzik!

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség szerint a tehergépjárművekkel kapcsolatos balesetek 25% – áért a nem megfelelő rakományrögzítés a felelős. Ez azért egy elég magas arány…

A rendeleteknek való megfelelés

Számos rendelet szabályozza a rakományok stabilitását a szállítás során, például a 2014/47/EU irányelv, amely megemlíti az európai területen alkalmazandó EUMOS 40509 vizsgálati módszert. A rakományrögzítés elemzése, valamint tesztelő berendezések használata garantálják annak az előnyeit, ha megfelelünk ezeknek a nemzetközi szállítási előírásoknak és szabványoknak.

A csomagolás optimalizálása

A rakomány stabilitásának ellenőrzése azt jelenti, hogy a csomagolási megoldások kiválasztásánál olyan valós veszélyekre is gondolunk, melyek az árut az értékesítési ciklus során érhetik. Az áruvédelem mellett a csomagolás is tervezhetővé válik, elkerülve a túlcsomagolás miatti felesleges költségeket.

Környezetvédelmi szempontok

A rakományrögzítés ellenőrzése biztonságosabb megoldásokat eredményez, amelyek így kevesebb hulladékot és csekélyebb mennyiségű energiát igényelnek a szállításhoz, a gyártáshoz és a csomagoláshoz.

Hogyan segíthet a Strapa-pack a rakomány rögzítésében?

Gondoskodunk rakománya hatékony rögzítéséről!

Ha minket választ, szállítmányát az értékesítési ciklus során teljes biztonságban tudhatja! Így amellett, hogy képes lesz megfelelni a hatályos előírásoknak, a gazdasági előnyöket is kiélvezheti!

Nem csak a rakomány rögzítését bízhatja ránk, a csomagolás optimalizálását is elvégezzük a rakomány stabilitásának biztosítása érdekében.

Szeretne még többet megtudni szolgáltatásainkról? Lépjen velünk kapcsolatba! Kattintson: Strapa-pack

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »