Top 5 +1 elkerülendő csomagolási hiba

strapa-pack csomagolási hiba

Nem győzzük eleget hangsúlyozni a megfelelő csomagolás kiválasztásának fontosságát. A csomagolástervezést nem egy felesleges lépésként vagy plusz nyűgként kell felfognia! Segítségével ugyanis minimalizálhatók a költségek és megelőzhetővé válik a szállítás során bekövetkező készletcsökkenés…

Ezért összeállítottunk egy listát azokból a hibákból, melyeket a cégek rendszeresen elkövetnek. A cikk elolvasása után Ön könnyebben elkerülheti majd ezeket a baklövéseket, és akár versenytársai közül is kitűnhet.

Nem csak egyféle csomagolástípus létezik…

Ebben a listában az elsődleges (fogyasztói), másodlagos (gyűjtői) és különösen a harmadlagos (szállítói) csomagolással kapcsolatban előforduló leggyakoribb hibákat vesszük górcső alá.

Az utolsó kategóriába olyan csomagolási megoldások tartoznak, amelyek nem érintkeznek közvetlenül a termékkel, és céljuk, hogy megvédjék az árut, valamint az elsődleges és másodlagos csomagolást az értékesítési ciklus során felmerülő különböző veszélyektől.

A harmadlagos csomagolás tipikus példája a sztreccsfólia: feladata, hogy a különféle másodlagos és elsődleges csomagolási egységeket egyben tartsa, hogy egyszerűbben és biztonságosabban lehessen őket szállítani.

A harmadlagos csomagolás elengedhetetlen az áruszállításhoz, és megfelelő használata nagymértékű költségoptimalizálást tesz lehetővé a vállalatok számára.

A következő hibák azonban megakadályozhatják ennek a célnak az elérésében.

#1 A költségek optimalizálása: nem szabad kihagynia!

Hasraütésszerű tippelgetés helyett pontosan tisztában kell lennie azokkal a változókkal, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a költségeket az értékesítési ciklus során. A szállítási költségek mellett a csomagolóanyag gyártásával és alkalmazásával kapcsolatos kiadásokat is figyelembe kell vennie.

  • A tájékozódás és az átgondolt tervezés a harmadfokú csomagolással kapcsolatban biztosítja a vállalatok számára, hogy optimalizálják, következésképpen mérsékeljék a használati költségeket.

Ebben a tekintetben nagyon fontos, hogy a vállalatok ne csak helyesen használják a gépeket, hanem felülvizsgálják és tökéletesítsék a folyamatokat, valamint lehetőség szerint törekedjenek az automatizálásra a munkaerőköltségek csökkentése érdekében.

  • A jó csomagolástervezés (elsődleges és másodlagos csomagolás esetében) leginkább azt jelenti, hogy az értékesítési ciklussal összhangban kiválasztjuk a szállítandó termékhez szükséges csomagolóanyag ideális típusát, méretét és mennyiségét. Így lehetővé válik a csomagolás méretének és súlyának csökkentése.

Mindez mérsékli a CO2-kibocsátást és a szállítás során felmerülő felesleges költségeket.

Kevesebb csomagolóanyag alkalmazásával csökkenthető a terhelés súlya és a rakomány mérete, maximálisan kihasználva a rendelkezésre álló helyet az adott szállítóeszközben.

A legújabb és egyben leghatékonyabb csomagolási trend jelenleg nem más, mint az értékesítési ciklus optimalizálása, melyben az úgynevezett „Big Data” nyújthat segítséget (adatgyűjtés óriási mennyiségben, többféle forrásból). Ennek az új tudománynak a logisztikai megvalósítása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják értékesítési ciklusukat szállítási idejük, elosztási útvonalaik, valamint a szállítás során bekövetkező károk csökkentése tekintetében. Ezeknek az adatoknak az elemzése egy ökológiai és fenntarthatóbb csomagolás kidolgozásához vezet.

#2 Túl hosszú ideig ragaszkodunk ugyanazokhoz az anyagokhoz és kivitelezéshez

A csomagolóipar folyamatosan fejlődik, egyre fenntarthatóbb és olcsóbb anyagokat keres – különösen napjainkban.

A csomagolási rendszer újratervezése méret- és súlycsökkenést, illetve hatékonyabb és/vagy olcsóbb anyagok használatát vonhatja maga után. Következésképpen nemcsak a költségeket lehet lefaragni, hanem az áruk védelme is eredményesebbé válik.

Az anyagok innovációja kifejezetten fontos a romlandó áruk esetében. A csomagolási trendek olyan új anyagokat határoznak meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a vállalatok elkerüljék a készletcsökkenés miatti többletköltségeket, miközben a termékeket is hosszabb ideig frissen tudják tartani.

A siker kulcsa abban rejlik, hogy lépést tudunk-e tartani a változásokkal, és be tudjuk-e építeni stratégiánkba azokat a megoldásokat, melyek tökéletesen igazodnak a vállalat igényeihez.

#3 Megfeledkezünk a tesztelésről

A tesztelés abban nyújt segítséget, hogy a vállalatok mérlegeljék, vajon helyesen választották-e ki a használni kívánt csomagolási technológiát. Ha megalapozott döntés született, a szállítás során elkerülhetővé válik, hogy a rosszul megválasztott csomagolás miatt károk, ezáltal többletköltségek keletkezzenek.

A tesztelés támogatja a vállalatokat abban, hogy hatékonyabbá váljanak, megakadályozzák a túlcsomagolás és az alulcsomagolás előfordulását, valamint optimalizálják a csomagolást anélkül, hogy veszélyeztetnék a szállított áruk épségét és biztonságát.

#4 Az elsődleges és másodlagos csomagolás figyelmen kívül hagyása

A harmadlagos csomagolás eredményessége attól is függ, hogy korábban készült-e tanulmány, írásbeli terv mind az elsődleges, mind a másodlagos csomagolás tökéletesítésére. A három rendszert teljes egészében kell vizsgálni, garantálva, hogy ezek egyben egymás kiegészítői, de mindegyik külön-külön is hatékony.

#5 A fenntartható megoldások keresésének elmulasztása

A fenntarthatóság nemcsak egy múló hóbort, hanem egy remek lehetőség a vállalatok számára. Ezért egy másik leggyakoribb csomagolási „baki” az, ha nem néznek utána a manapság elérhető fenntartható megoldásoknak.

+1 Nem a megfelelő típusú kartondobozt használjuk

Pehelysúlyának és költséghatékony, sokoldalú felhasználásának köszönhetően a kartondoboz az egyik legnépszerűbb csomagolóeszköz. Azonban az egyes fajták között hatalmas lehet a különbség. Fontos tisztában lennie a különböző hullámkarton típusokkal, és pontosan tudnia kell, hogy a terméke milyen csomagolást igényel.

>> Kartondoboz rendelés egyedi méretben és mennyiségben <<

Az anyaghasználat csökkentése, illetve az anyagok újrafelhasználása és hasznosítása a legfontosabb fenntartható csomagolási trendek közé tartoznak. Ráadásul amellett, hogy eleget tesznek a jelenlegi előírásoknak, gazdaságilag is hatékonyak.

Ha odafigyel a fentiekre, pozitívabb ügyfélélményt teremthet, továbbá jó eséllyel növelheti a vállalat népszerűségét, a márkaismertséget.

Aggódik amiatt, hogy Ön is hasonló hibákat követ el? Cégünk, a Strapa-Pack Kft. megtalálja az igényeinek legmegfelelőbb megoldásokat.

Ha csomagolásról van szó, nincs egyedül!

Szeretne még többet megtudni szolgáltatásainkról? Lépjen velünk kapcsolatba! Kattintson: Strapa-pack

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »