Miért késik a rakomány? Ismerje meg a 7 leggyakoribb okot!

rakomány szállítói csomagolás strapa-pack

A rakomány késése roppant bosszantó tud lenni. Ha a vásárló, partner nem kapja meg időben a megrendelt árut, úgy a cég iránti bizalom szenved óriási csorbát. Vajon mi állhat a jelenség hátterében? Összeszedtük a leggyakoribb okokat és lehetséges megoldásokat.

#1 Lassú, akadályozott közlekedés

Az építési munkálatok és váratlan balesetek miatti útlezárások jelentősen meghosszabbíthatják a fuvarozási időt. Annak érdekében, hogy a szállítmány a lehető leghamarabb megérkezzen, a sofőrök gyakran útvonal-optimalizáló szoftvereket hívnak segítségül. Az ilyen programok lényege, hogy megmutatják a legjobb útvonalakat, melyekkel idő- és költségmegtakarítás érhető el. Azért, hogy a késések és egyéb fennakadások elkerülhetővé váljanak, az adatok valós időben frissülnek.

#2 Torlódás a kikötőben vagy a terminálon

Ez általában akkor fordul elő, ha a kikötőbe hatalmas számú konténer érkezik, mely már túllépi a meghatározott maximumot. Ez különösen jellemző az átrakodó kikötőkre, ahol a tranzit rakományok forgalma jóval magasabb, mint az import-export. A hajó tovább kénytelen várni a műveletek megkezdésével, amíg a korábbi rakományokon végzett munka véget nem ér.

>> Tengeri szállításhoz keres segítséget? Megtalálta! <<

#3 Csúcsidőszakok, sztrájkok és COVID

A szállítási folyamat megtervezésénél fontos figyelembe venni az olyan csúcsidőszakokat, mint a karácsony előtti napok vagy a Black Friday akciók ideje. Egyes országokban a sztrájkok miatt is csúszásokkal kell számolni (lásd 2021-es „zöld igazolvány sztrájk” Olaszországban). A vírushelyzet különösen azoknál a cégeknél eredményezhet problémát, akik a munkavállalók vagy az eszközök, berendezések tekintetében korlátozott kapacitással rendelkeznek.

#4 A rakomány hibás és/vagy hiányos vámdokumentációja

Nemzetközi szállítmányozásnál elengedhetetlen a megfelelő dokumentumok megléte és hibátlan kitöltése. Ellenkező esetben egészen biztos, hogy késésre lehet számítani. Ennek időtartamát tovább növeli az, ha a hatóságok úgy döntenek, hogy ellenőrzés céljából megvizsgálják a rakományt. A szigorú vámszabályok betartása nélkülözhetetlen, ezért nagyon fontos, hogy megbízható, naprakész ismeretekkel rendelkező logisztikai partnert válasszon.

#5 Az egyértelműség hiánya

Itt olyan bosszantó dolgokra kell gondolni, mint az olvashatatlan kézírás a fuvarlevélen. Ha tudja, hogy ez bonyodalmat okozhat, akkor a dokumentum még véletlenül se kézzel legyen kitöltve. Nyilvánvaló, hogy a szállítási címkéknél is az egyértelműségre kell törekedni. Amennyiben például a papír sérült, az alaposan megnehezíti a beolvasást és/vagy az értelmezést, melynek eredményeként a szállítmány elveszhet.

#6 Elavult technológia használata

A régi, elavult szoftverek és ősrégi hardverek óriási problémákat jelentenek a szállító cégeknek. Ennek az az egyszerű oka, hogy a régebbi technológiák korlátozzák az új technológiák integrálásának lehetőségét, illetve megakadályozzák az olyan funkciókhoz való hozzáférést, melyekkel mérsékelhetők vagy kiküszöbölhetők a szállítási késések. Éppen ezért a szállítmányok jobb nyomon követése érdekében a kereskedőknek ajánlatos a legújabb hardverbe és felhőalapú szoftverbe befektetni. Utóbbi valós idejű adatok mellett biztosítja az ellátási lánc különböző szereplői közötti kapcsolattartást.

#7 Hiányosságok a szükséges eszközökben, felszerelésben

Előfordulhat, hogy már az áru raktárból történő elszállítása során komoly kihívásokkal kell szembenézni. Ez hatványozottan igaz, ha intermodális szállításra van szükség, beleértve a közúti és a vasúti szállítást. Adódhat olyan eset, amikor nem állnak rendelkezésre konténerek, ez pedig szintén késéseket eredményezhet.

Fontosnak tartja a rakomány biztonságát?

Olyan speciális elvárásoknak kell megfelelnie, mint a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szigorú előírások?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »