A hőkezelés szigorú szabályai – Az ISPM 15 szabvány célja

hőkezelés strapa-pack

Az ISPM 15 előírja, hogy a fa csomagolóanyagokat (legyen az kemény- vagy puhafa) egészen a magig ajánlott hőkezelni 30 percig 56 °C-on, és/vagy azt metil-bromiddal kell füstölni.

Miért van erre szükség?

A zárlati károsítók kifejezést olyan kártevőkre (főként rovarokra) használják, melyek még ugyan nem terjedtek el hazánkban, de jó eséllyel képesek akár globálisan elszaporodni. A fa csomagolóanyagokban is megtelepedhetnek ilyen „betolakodók” – hőkezelési eljárással azonban felvehetjük ellenük a harcot. Ezért az ISPM 15 szabvány minden cégre vonatkozik, ami csomagolóanyagot exportál.

Cégünk 2007 szeptemberétől rendelkezik a szükséges engedéllyel, mely lehetővé teszi különböző faanyagok, raklapok, fa csomagolóanyagok hőkezelését, gyártását.

A hőkezelést FAO ISPM 15. szabványnak megfelelően végezzük.

A fa csomagolóanyagokhoz Kezelési Tanúsítványt biztosítunk (Certficate of Treatment) és minden darabon feltüntetjük a fa csomagolóanyagok FAO tanúsító jegyét (IPPC), az ún. ISPM logót. A tanúsítvány tartalmazza a felhasznált faanyag mennyiségét, a hőkezelést végző cég nevét, a hőkezelés idejét és hőfokát valamint cégünk regisztrációs számát is. A kezelési tanúsítvány alapján a területileg illetékes Növény és Talajvédelmi Szolgálat Növény egészségügyi Bizonyítványt (Phytosanitary Certificate) állít ki, amely elengedhetetlenül szükséges az áru EU-n kívüli cél országokba való akadálytalan belépéshez.

Mit nevezünk hőkezelt fának és milyen kritériumoknak kell megfelelni?

Olyan faanyagok, amiket elsősorban a csomagoló iparban használnak gépek, berendezések csomagolására. Ezeket a faanyagokat a gombák, rovarok, atkák és vírusok mentesítése miatt hőkezelni kell.

A kereskedelemben csaknem mindenféle áru szállításánál használt fa-csomagolóanyagok (függetlenül attól, hogy azon vagy abban milyen áruféleség érkezik) csak abban az esetben hozhatók be Magyarországra – és az EU többi tagállamába – ha az alábbi követelményeknek megfelelnek:

  1. Az ISPM 15. szabvány I. mellékletében foglalt, jóváhagyott kezelések egyikének alávetették, nevezetesen: Hőkezelés: a fa-csomagolóanyagot olyan idő/hőmérséklet rendszernek megfelelően hevítették, amely során a fa belseje legalább 30 percig minimum 56°C-on volt.
    A hőkezelés tényét a “HT” jellel kell jelölni.

2. A fa-csomagolóanyagon az alábbi jelöléseket kell feltüntetni:

– XX: két betűs ISO ország-kód,
– 0000: a kezelést végző regisztrációs száma,
– HT : a jóváhagyott kezelés jele,
– az ISPM logó (embléma).

Milyen anyagokra vonatkozik a követelmény?

Az irányelv előírásai nyers fából készült csomagolóanyagokra vonatkoznak, pl. raklap, alátétfa, rekesz, csomagoló ládák, dobok, rakodó lapok és alátétgerenda, amelyek csaknem minden import szállítmányban jelen lehetnek, ideértve azokat a szállítmányokat, amelyek általában nem képezik a növény-egészségügyi vizsgálat célját. Azok a faalapú termékekből készült feldolgozott fa-csomagolóanyagok (pl. rétegelt falemez, borítólemez, OSB lap, stb.), amelyek ragasztó, hő és nyomás vagy ezek kombinációja használatával készültek, megfelelően feldolgozott faanyagnak tekinthetők, nem jelentenek növény-egészségügyi kockázatot, így ezekre a követelmény nem vonatkozik. Nem ellenőrzés köteles továbbá a 6 mm vagy annál kisebb vastagságú nyers fából készült fa-csomagolóanyag.

A fent részletezett rendszer a papíralapú dokumentációt helyettesíti. A fa- csomagolóanyagon feltüntetett jelzés minden esetben garanciát kell, hogy jelentsen arra, hogy a fa-csomagolóanyag a követelményeknek megfelel.

Olyan speciális elvárásoknak kell megfelelnie, mint a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szigorú előírások?

Strapabíró raklap? Tőlünk beszerezheti!

Csomagolódobozra van szüksége? Azt is megoldjuk!

Vegyük fel a kapcsolatot

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »