Raklap fajták: műanyag, fém, papír vagy fa? Melyik a legjobb?

raklap fajták

A raklapok kialakításuknak köszönhetően megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a szállítást illetve az árumozgatást. Egy korábbi cikkünkben már írtunk az egyutas és többutas palettákról – így csoportosíthatjuk a legegyszerűbben a raklapokat. Most viszont annak járunk utána, hogy anyagukat tekintve milyen raklap fajták léteznek, és egyáltalán, melyik bizonyulhat a legjobb választásnak.

A műanyag raklap

Különféle eljárásokkal gyártják, nagy sűrűségű polietilénből vagy újrahasznosított palackokból. Előnye, hogy időjárásálló, nem korhad vagy vetemedik, a nedves, párás közeget is jól tűri. Mivel a műanyag raklap könnyedén tisztítható, segítségével a szigorú higiéniai előírások is betarthatók, ez leginkább élelmiszerek, gyógyszeripari termékek szállításánál- és raktározásánál lehet lényeges szempont. Hátránya, hogy egy fa raklapnál jóval költségesebb, nagyobb terhelés esetén eltörhet, megrepedhet, javítása pedig nehézkes feladat.

A fém raklap

A raklap fajták közül ez az egyik legritkábban használt típus. Acél és alumínium profilokból készül, extrém teherbírással rendelkezik, tűzálló, remekül ellenáll a magas hőmérsékletnek. Mivel a fém raklap általában meglehetősen súlyos, szállításhoz nem igazán ideális választás. Leginkább raktárakban alkalmazzák különféle áruk tárolására és mozgatására, például fémfeldolgozó ágazatokban, autó-és gumiabroncs gyárakban.

A papír raklap

Anyaga leggyakrabban hullámosított karton, hasonló, mint amiből a cégünk által gyártott dobozok is készülnek. Hátránya, hogy nehezen tűri a nedvességet és hamar eldeformálódhat, ezért csak egyszeri/rövid távú használatra tervezik, könnyebb vagy közepesen súlyos áruk szállítására, raktározására. Eldobható, egyedi méretre szabható és környezetbarát, valamint egyszerűen kezelhető.

A fa raklap – a legnépszerűbb

A legkeresettebb típus, a cégek ~90%-a még mindig a masszív és költséghatékony fa raklapot részesíti előnyben. Sokoldalú megoldás, nagyon könnyen javítható, erős és tartós, továbbértékesíthető és újrafelhasználható. A fa raklapokon található, egységes UIC védjegy biztosítékot nyújt a magas minőségre. Egyetlen hátrányaként említhető, hogy tisztán tartása kissé nehézkes, kevésbé ellenálló a baktériumok, különböző mikroorganizmusok megtelepedésével szemben. Csekély súlyának köszönhetően viszont kordában tarthatók a logisztikai költségek.

A megfelelő raklap kiválasztásának szempontjai

Az üzleti hatékonyság szempontjából létfontosságú, hogy a megfelelő palettára essen a választás. A raklapot egyrészt a szállítmányhoz, annak súlyához, jellegéhez és kialakításához javasolt igazítani, lehetővé kell tenni a könnyű kezelést, tárolást, továbbá a szállítási költségek csökkentését. A szállítás módja, a mozgatáshoz használt eszközök (a targonca, raklapemelő) típusa is lényeges kérdés. Azt is érdemes átgondolnia, hogy van-e olyan különleges igény, elvárás, melyhez a palettának feltétlenül szükséges igazodnia (például veszélyes áruk logisztikája, extrém súlyos termékek).

Fa raklapok végtelen számú verzióban

A fa raklapok rengetegféle méretben és konfigurációban kaphatók. 2- illetve 4 belépési ponttal rendelkező, zárt fedlapos, csúszótalpas, egészen kicsi (például düsseldorfi, azaz fél raklap – 800×600×160 mm) vagy éppen óriás méretű. Saját ládaüzemünkben teljesen egyedi paletták is készülnek, speciális igények alapján is le tudjuk gyártani Önnek a megrendelt terméket.

Nem tudja, milyen raklap lenne megfelelő cége számára?

Hívjon minket vagy írjon nekünk az alábbi e-mail címre, segítünk!

Strapa-Pack Csomagoló és Szolgáltató Kft.

Tel: +36-70-325-8299

info@strapa-pack.hu

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »