Veszélyes áru szállítás: Milyen csomagolóanyagot válasszunk?

veszélyes áru szállítás

A veszélyes áru szállítás a csomagolástechnika legösszetettebb, legbonyolultabb ágazata. Ha a csomagolóanyagot nem választjuk meg megfelelően, nem figyelünk oda a szükséges bárcák, kísérő dokumentumok meglétére, bizony tetemes bírsággal nézhetünk farkasszemet – nem beszélve a gondatlanságunkból fakadó súlyos káreseményekről, személyi sérülésekről.

A veszélyes áru fogalma

Olyan anyagokról, tárgyakról, készítményekről van szó, melyek valamilyen szempontból veszélyt jelentenek a külső környezetre, személyes egészségre, biztonságra. Gondolta volna, hogy az olyan ártalmatlannak tűnő dolgok, mint például a körömlakklemosó, a szárazjég, a lítium elemeket tartalmazó mobiltelefon vagy az aeroszolos tejszínhab is veszélyes árunak minősül? Fontos információ, hogy a szállítandó termék melyik veszélyességi osztályba sorolható (például mérgező, fertőző, tűzveszélyes anyagok) … Ugyanis ennek függvényében lehet majd megállapítani, hogy milyen szállítási módra, csomagolásra valamint címkézésre lesz szükség.

Alapvető követelmények a csomagolással szemben

A veszélyes áruk megfelelő csomagolása tehát elsősorban a veszélyességi besoroláson és a termék fizikai tulajdonságain alapul. Vegyünk egy egyszerű példát: mivel a maró hatású anyagok erőteljesen reagálnak a fémmel, ebben az esetben az ilyen csomagolóeszközt kerülni kell! Léteznek úgynevezett csomagolási csoportok, azaz, hogy nagyon, közepesen, vagy kevésbé veszélyes árunak minősül-e az adott termék – ez is meghatározza a csomagolás milyenségét, illetve kötelezően feltüntetendő információ!

Vasúti, közúti és légi szállítás során egyaránt be kell tartani a szabályokat, körültekintően kell eljárni. A védőcsomagolásnak, belső csomagolásnak is meg kell felelnie a szigorú előírásoknak, még véletlenül sem léphet reakcióba a szállítandó áruval! A csomagolást úgy kell lezárni, hogy a szállítmány ne juthasson ki a raktérbe, vagy ami még rosszabb, a külső, tágabb környezetbe.

Veszélyes áru szállítására alkalmas csomagolóanyagok

Járműtől függően a veszélyes áru szállítás egyszerű (például faláda, zsák, hordó és kanna) illetve összetett, vagyis kombinált csomagolásban (doboz bélelőanyaggal, több kanna egy ládában) egyaránt történhet. Ami igazán lényeges, az az, hogy minden esetben minősített csomagolóeszközöket kell alkalmazni, vagyis olyanokat, melyek átestek a szükséges teszteken, vizsgálatokon – mint például halmozhatóság, ejtés, tömítettség és nyomásállóság. Ezt a Műszaki Biztonsági Felügyelet végzi el. Ha mindent rendben találnak, a csomagolóeszköz megkapja az UN pecsétet. Az UN szám mellett a csomagoláson kötelező feltüntetni a veszélyességi osztályt/csomagolási csoportot, illetve a veszély jellegére továbbá az áru kezelésére utaló, megfelelő bárcákat.

Miben segít Önnek a Strapa-Pack?

Több mint 20 éve foglalkozunk veszélyes áruk szállításra való felkészítésével. Két kollégánk is rendelkezik érvényes IATA vizsgával, akik nemcsak az alapképzést végezték el, hanem kétévente megújítják oklevelüket, ezzel is garantálva, hogy mindig friss, naprakész szaktudással támogassuk ügyfeleinket.

UN minősített hullámpapír dobozok, blank dobozok és faládák széles választékával állunk vásárlóink rendelkezésére. Gondoskodunk a megfelelő jelölésekről, bárcákról, címkékről, valamint kitöltjük és csatoljuk a szükséges dokumentumokat.

Veszélyes áru szállítás biztonságosan és körültekintően, a Strapa-Pack segítségével!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó cikkek

Konténerben rögzítés

A konténeres szállítás nagy mennyiségű áru esetében, szárazföldön, vízen egyaránt korszerű és költséghatékony módszer. Fő előnye, hogy az áru ki-be pakolása nélkül lehet a különböző

Elolvasom »